Samverkan mellan livsmedelsbutiker och fastighetsägare
Framtagande av tekniklösningar och samverkansmodeller för energioptimering
Framtagande av tekniklösningar och samverkansmodeller för energioptimering
Framtagande av tekniklösningar och samverkansmodeller för energioptimering
Livsmedelsbutiker använder stora mängder energi per kvadratmeter och år. Ofta finns förutsättningar att minska energianvändningen genom det värmeöverskott som genereras i kylanläggningarna till den egna fastigheten där livsmedelsbutiken finns, som i tex köpcentrum, bostadsfastighet eller i andra fastigheter i närheten. Trots att potentialen för energioptimering finns är det i praktiken svårt att få till en lyckad samverkan mellan butik- och fastighetsägaren p.g.a. att värme ingår i hyresavtalet, teknisk okunskap, bristande prestanda på värmeåtervinningen, med mera.
Det övergripande syftet med detta projekt är att demonstrera, med hjälp av teoretisk beräkning, modellering, praktisk energimätning, driftuppföljning och affärsmodellsutvärdering, att samverkan för resurseffektiv användning av kyla och värme mellan livsmedelsbutiker och fastighetsägare eller energiföretag kan vara praktiskt genomförbart och kostnadseffektivt för båda parter.
Projektet bygger på tidigare , som sträcker sig till 2024, leds av Kungliga Tekniska Högskola (KTH) med stöd av CIT Energy Management. Ett antal livsmedelsbutiker, fastighetsägare, energibolag och branschintressenter medverkar i projektet.
Några av projektets delmål är att:
Resultatet av projektet kommer att förenkla och förtydliga samverkansformer mellan livsmedelsbutiker, fastighetsägare, energibolag och ev. tredje part samt öka kunskap kring optimering av och integrering mellan respektive kyl- och värmesystem