Behovsstyrd ventilation i storkök
- Utgivare: Relivs (Belok)
- År: 2022
- Författare: Christoffer Alm, Josep Termens
- Typ: Rapport
Idag har ofta ventilation i storkök konstanta flöden under hela den bemannade tiden (Constant Air Volume – CAV), för att säkerställa att all fukt och matos förs ut ur lokalen. Behovet av ventilation varierar dock starkt under dagen, beroende på när, hur och var i köket matlagningen sker. Därför finns det en stor energibesparingspotential att istället styra ventilationen utifrån det verkliga behovet .
Det övergripande syftet med denna förstudie är att öka kunskapen om behovsstyrd ventilation i storkök och dess potential. Detta har dels gjorts genom en litteraturstudie där ventilation i
storkök analyserats samt befintliga produkter för VAV i storkök som finns på marknaden har identifierats. Men framförallt genom dialog med aktörer som regelbundet arbetar med ventilation i storkök och fastighetsägare som har installerat behovsstyrd ventilation. Med detta som bakgrund har även en förenklad analys om energibesparingspotential genomförts för ett skolkök och ett sjukhuskök.